12 de gener del 2011

Jordània (Àsia)

Una volta per... Turquia - Síria - Jordània... 

JORDÀNIA





-RUTA: Amman (i des d'allà ruta per Mont Nebo i Mar Mort) (3) - Wadi Musa, Petra (2) - Aqaba (i des d'allà ruta per Wadi Rum (2).
-SEGURETAT: País molt segur.  
-TRANSPORTS: Minibusos a tot arreu, però surten quan s'omplen, així que s'ha de tenir molta paciència. Això o compartir un taxi!
-GASTRONOMIA: Kebabs, Baklava (dolços) i altres plats típics (Mansaf, Sayadiya de peix a la costa).
-MONEDA: 1€ = 0'9 JD (dinars jordans). Tothom t'intenta "timar" amb el preu...s'ha de regatejar sempre! Compte amb els taxistes!
-PREUS ORIENTATIUS: Una ampolla d'aigua= 0'35 JD
                              Habitació doble= de 16 a 22 a JD (18-24€)
                              Un bon sopar: 7€ /pers (però un dürum només 1'5€)
                              Suc de taronja natural= 0'75€
-EL MILLOR: visitar Petra i flotar al Mar Mort.
-EL PITJOR: És un país tan turístic que van a per la pela... i el preu per visitar qualsevol cosa és desmesurat! Petra:55€, visats: 20€ per entrar i 8€ per sortir.



Amman
Hola a toooots des de Jordània!!!
Hem compartit un taxi amb dues síries per anar fins Amman (Jordània)... increïble, entre els dos no hem pagat ni 10€ per fer 300km!

Aquest país ja és força més avançat, i per això el primer que hem fet és anar a la botiga Apple, on un noi ens ha salvat l'ordinador! (ens ha fet prometre que, tot i que és del Madrid, li enviarem 1 foto del Camp Nou). L'Albert i en Naji s'han passat hores xerrant de futbol...
Aquest mocador, amb les puntes blanques simbolitza que ets jordà
Ens instal·larem 3 dies a Amman, des d'aquí farem algun tour per conèixer els llocs més interessants i provarem els plats típics.
Mansaf (arròs, xai i salsa de iogurt), Buschacal (verdures, arròs i pollastre) i un caramel de postres (flam casolà boníssim).
Avui hem visitat el Mont Nebo, des d'on Moisés va veure la Terra Santa i, en resum, poc més, perquè diuen que va morir allà mateix...



Feia un vent bestial, i ens estàvem morint de fred... fins i tot hem pogut veure una tempesta de sorra des d'allà dalt! Semblava impossible que uns minuts més tard poguéssim estar banyant-nos al Mar Mort, però sí!!!

Hem baixat moltíssim amb el cotxe per anar al Mar Mort, que és el lloc més baix de la Terra (està a uns 416m sota el nivell del mar). L'aigua que rep dels rius queda bloquejada i per això s'evapora deixant un munt de sal. Com és 10 vegades més salat que els oceans pots flotar-hi sense fer cap esforç.


Avui, per fi, hem sortit a conèixer la capital del país: Amman. Aquí la gent no és com a Síria...si et descuides: nyaca. Te l'intenten fotre cada 2 per 3 (al forn de pa, quan compres aigua, al mercat i sobretot els taxistes). Però batallem tot el que podem. Ja sabeu, per a un català "la pela és la pela"!
El centre de la ciutat

Hem pujat a la ciutadella, des d'on es pot veure com aquesta ciutat creix i creix muntanyes a munt... tot és del mateix color vainilla, i les cases donen la sensació d'estar abandonades, potser perquè totes estan a mig fer (ens han explicat que aquí es paga un impost quan l'edifici està totalment acabat, potser per això totes tenen pilars i ferros que surten o algun pis sense acabar de construir).


Cinc o sis cops al dia, a tots aquests països àrabs ressonen per tots els carrers unes pregàries que invaeixen les ciutats des dels altaveus de les mesquites... 
Si voleu veure com sona cliqueu el vídeo.



Wadi Musa (Petra)
Minibús des d'Amman fins la ciutat de Wadi Musa
Al dia següent érem a les portes de l'antiga ciutat de Petra a les 7:30 abans que arribés la multitud en autocars. Val la pena fer-ho!
Petra és patrimoni de la humanitat i està considerada una de les 7 meravelles del món. És una antiga ciutat molt gran que els nabateos van tallar a la roca fa més de 2.000 anys. Al s.XVI va quedar oblidada fins que, 300 anys més tard, un viatger suís la va redescobrir.
Has de caminar una bona estona entre roques d'uns 1.200 metres fins que arribes a la imatge més coneguda de Petra.


Al-Khazneh (el tresor)
Aquesta tomba d'un antic rei fa 43m d'alçada.
Quina passada!!!
A Petra et pots passar el dia "explorant" totes aquestes runes. Cada cop que veus una de nova et tornes a preguntar: "com van poder tallar tot això en una roca?".


 Va valer la pena pujar més de 800 graons per contemplar el paisatge...

 ...i quedar-nos bocabadats amb aquesta meravella.
Busqueu a l'Albert...
La part negativa de Petra és que fa tres mesos el govern va decidir pujar l'entrada de 20 a 55€/pers).

Aqaba
Ja som a la última ciutat de Jordània. Quin canvi de paisatge i de temperatura. Des d'aquí es pot anar caminant a Israel i es veu Egipte (dimecres hi anem en vaixell). 

Les dones, però, aquí es banyen amb tota la roba posada!

Wadi Rum
Hem contractat un guia "pirata" per conèixer aquest desert en 4x4.

Wadi Rum (vall de la lluna)


 

Al Bert i Anna

19 comentaris:

  1. Anònim12/1/11

    Així que fa fred...no? juas,juas,juas,juas!!!!!aqui a Cáceres fa un sol de cine !!!!( Fa tanta calor que hi ha una passa mortífera pels gats...(lo pillais...??????)

    ResponElimina
  2. Núria12/1/11

    Ja esteu a Jordània? Què ràpid que passen els dies! Ja tenim ganes de veure les fotos! Les de Síria, molt xules! I el making off, molt divertit! No deixeu de sorprendre'ns!
    Un petó guapos!!!
    Jose i Núria

    ResponElimina
  3. Anònim13/1/11

    Hola guapos!! quina mala sort el fred! amb la calor que esta fent a BCN!! fa dies d'anar a prendre el sol a la platja!! hem vist totes les fotos i són molt xules, les runes són molt maques i el making off estupendoooo!!
    I si posem greeny al ninotet verd??? (Laia)
    I si posem moc al ninotet verd? (Albert)
    Cada dia quan em llevo a les 6 per anar a currar m'enrecordo molt de vosaltres, jeje
    Ja us han arreglat l'ordinador?? Un company de feina ha estat a Egipte per nadal i ha tornat encantat, esperem que us agradi mooolt!!
    muaks
    La&Al&Sky

    ResponElimina
  4. Anònim13/1/11

    Heu vist com està el panorama a Túnez???? Si tenieu intenció d'anar-hi, no ho feu....la cosa està malament.

    ResponElimina
  5. Anònim13/1/11

    Hola!!
    Vosaltres esteu enganxats al blog, però per la sala de profes de l'institut hi ha uns quants profes que també ho estem, així que no pareu d'explicar coses i penjar fotos. Així entre fotocopia i fotocopia de fulls d'incidència, el vostre blog és tema de conversa.
    Petons!!!
    Elena

    ResponElimina
  6. Júlia14/1/11

    Volem les fotos! Volem les fotos! Volem les fotos! Volem les fotos! Volem les fotos! Volem les fotos! Volem les fotos! Volem les fotos! Volem les fotos!

    M'heu fet venir ganes de menjar flam per dinar!!

    Pobre Albert, ves amb compte amb el "menjar casolà" que després...

    Una abraçada molt i molt forta!

    ResponElimina
  7. Anònim14/1/11

    Desde Mallorca...
    Cuando volvais del viaje, si quieres Albert, te mandamos una ensaimada de crema para que se te quite el mono de cosas buenas, estamos siguiendo el blog y nos dais una envidia que pa que.Cuando nosotros podamos dejar a las niñas seremos octogenarios, un besito muy grande Teresa y Javi

    ResponElimina
  8. Anònim14/1/11

    Hola guapos! Quina ràbia això del fred, però bé si us tanqueu tant a l'habitació a veure pelis (o això dieu) ja entrareu en calor ràpidament!! je je je Ja estic "frisant" per veure les fotos de Jordània i morir-me d'enveja!! Molts petons i eviteu Tuníssia com sigui que la cosa està cada cop més xunga!!

    Petons: Noe.

    ResponElimina
  9. Anònim14/1/11

    Feos!!! cada dia entro aki x xafardejar una miketa i tinc ganes de veure les fotos d'alli on esteu!! estem esperant impacients. Tota la family stem enganxats x saber com us va tot!! jo stic dexamens i veig aixo i m'entra una envejeta... jejej

    molts besitos x als dos!!
    Núria**

    (veig q hi ha moltes Nuries xo suposo q amb lo de fea ja sas kina soc,n??)

    ResponElimina
  10. Anònim14/1/11

    Hola Pke's, jo també estic enganxada, diariament, al vostre blog. La veritat es que us ho "curreu" molt!!!! Continueu així. Aquest cap de setmana també em toca estudiar que estic d'exàmens, però segur que trobaré el moment de fer un kit-kat. Petons
    Mami/Sué

    ResponElimina
  11. Ara això ja és com una roda que no para: Turquia, Síria, ara Jordània.
    Mira, casi millor que fagi fred. Us imagineu tot això amb una calorassa asfixiadora? Nooooooooooooo!
    Molts records.
    Miquel i Elisenda
    PD: aquí no neva ni a la de tres. Haurem de fer excursions a peu.

    ResponElimina
  12. Anònim16/1/11

    Salam!!!
    Molt xules les fotos i els comentaris, les del bany..enveja.. pura i dura.. Ara, a esperar les de Petra!!!! Si tu, es una forma de visitantelmon, sense moure't de casa. A SBD un dia de sol esplendid que em permetrà estudiar a la terraseta. Gaudiu per vosaltres i pels que us seguim a distancia!!! Petons.Mami/Sué

    ResponElimina
  13. Anònim16/1/11

    Quina sensació estar al mar i flotar sense fer res, no..??? Suposo que per aquesta zona els monitors de natació no tenen gairé feina.. ;-)))
    Apa a seguir gaudint!!!!
    Arnau, Marta i Artur

    ResponElimina
  14. Anònim17/1/11

    Quina enveja!! la sensació de estar flotant ha de ser una pasada i la de no tindre de treballar mes pero aqui lo que tenim de bo es el JAMONNN LA TRUITA DE PATATES I ALTRES DELICATESSENS ¿como se os ha quedado el cuerpo? moltssss petonets i a seguir disfrutant!!!!!!!.
    FAMILI MIRAVET

    ResponElimina
  15. Anònim17/1/11

    Ei, nens, quines fotos més xules...això d'estar flotant no serà un muntatge fotogràfic? je je je. Ahir el Barça va golejar el Màlaga per 4 a 1 i el Madrid només va poder empatar amb l'Almeria...ja estem a quatre punts i líders de la lliga d'hivern!! Com que heu dit que l'Albert va parlar tant de futbol amb l'amic de Jordània, us poso al corrent per si no ho sabíeu!! Petons i fins aviat!! Noe i Molly.

    ResponElimina
  16. pep el estremeño19/1/11

    مرحبا، أنا سعيد لأنك على ما يرام.. أنا يموتون من الحسد خنزير العنيفة!

    ResponElimina
  17. Toni Caschweppes20/1/11

    Me encanta vuesro viaje, Vuestro blog es un ejemplo para todos los jóvenes de hoy en día.Se nota que lo habéis preparado con cariño.
    Mi felicitación más ardiente a estos hermanos tan parecidos en el físico y en los gustos. Vuestro padres deben estar orgullosos .

    ResponElimina
  18. PAPA Y CARMEN23/1/11

    gracies per tots els moments que hens dediqueu envian les fotos, el Pep, está molt bé encara que amb la Karen no hi lliga massa, ell és més tranquil...el Paco el quida molt ara fa molt de fred per aqui, i esta encargolat tot el dia petons, fins aviat i quideu-vos molt.

    ResponElimina
  19. Natalia1/2/11

    Me quedo con la boca abierta...

    ResponElimina

Si ens voleu escriure alguna cosa,
estarem encantats de tenir notícies vostres!
A & A