24 de març del 2011

Filipines (Àsia)

Una volta per... Turquia - Síria - Jordània - Egipte - Emirats Àrabs - Oman - Iran - Emirats Àrabs - Nepal - Filipines... 

FILIPINES



-RUTA: Puerto Princesa, I des d’allà Honda Bay (3) - Sabang (1) – Port Barton (2) – El Nido (3) – Coron (2) – Buracai (3) - Manila (1).
-SEGURETAT: País molt segur, excepte Manila, on s’ha d’anar molt en compte!  
-TRANSPORTS: S’ofereixen tours (en barca) per visitar les illes més petites. Per moure’s entre les illes grans hi ha barques, però el més recomanable és l’avió.
-GASTRONOMIA: Molt bon país per menjar peix i marisc fresc i barat.
-MONEDA: 1€ = 60 PF (pesos filipí).
-PREUS ORIENTATIUS: Una ampolla d'aigua= 20 PF
         Habitació doble= 600-1.000 PF (10-14€) a Palawan, però a Manila uns 20€.
         Un bon sopar: 6€ /pers                            
         1 buko (coco) = 17-30 PF (0’25-0’50€)
-EL MILLOR: Les platges… 
-EL PITJOR: Veure, molt sovint, turistes “viejos” amb jovenetes filipines (seran asquerosos…).



24-3-2011. Puerto Princesa (illa de Palawan)
Després de 3 vols i 15 hores de viatge hem arribat a Filipines, un país amb 94 milions d'habitants. 
Es diu així en honor al rei Felip II! Com va ser una colònia espanyola durant 4 segles són catòlics (molt més practicants que nosaltres) i encara utilitzen algunes paraules en castellà, com "kutsara, mesa, miyerkólés, kama, kutsilyio, banyo..." o els números (singko, disinuwebe...). Malgrat això, parlen filipí i, com aquí l'escolarització és totalment en anglès, el seu anglès és perfecte! (l'any vinent volen canviar-ho, i tot s'ensenyarà en "filipí", ja que el govern s'ha adonat que cada cop la gent té més problemes per parlar-lo i escriure'l fluidament).

L'esport més famós a Filipines és el bàsquet!

Abans d'arribar aquí pensàvem que ens trobaríem amb un país força pobre i poc desenvolupat, però això està molt avançat (sense perdre l'encant illenc)
Els taxis són una espècie de sidecars

Portàvem massa mesos sense gairebé ni "catar" el peix, així que ara ens estem posant les botes: marisc i tot tipus de peix... fresc i barat!
Visitant el mercat
Per beure: coco! Després te'l tallen, et "fabriquen" una cullera i au, a menjar-se la polpa, mmm...

Malhauradament a totes les grans ciutats encara es poden trobar llocs on viu gent molt pobra...
A sobre d'un riu ple de porqueria viu gent en cabanes...  Molts moren per culpa d'infeccions 

Aquest país està format per... atenció: 7.107 illes! Així que, com comprendreu, no tindrem temps de visitar-les totes!

Viatjar és fascinant: mai saps què t'espera! Avui hem agafat un tour per anar a Honda Bay (per veure 3 illetes),  i hem passat el dia amb 10 filipins súper divertits. Ens ho hem passat de conya!
El cel estava una mica ennuvolat, però les platges eren taaan maques!
Hem rigut moltíssim plegats!
"Snake island" (com té una forma allargada li diuen l'illa serp)
"Uééé... per fi cocos i platja!!!"



Sabang (illa de Palawan)

Hem visitat (en canoa) uns 5 dels 8’2km que té l’Underground river (el riu subterrani navegable més llarg del món). S’hi poden veure un munt d’estalactites enormes i 7 tipus diferents de rats penats. La cova és molt maca, però anar allà i haver d’esperar 2h per poder entrar en canoa es fa interminable!


L'entrada a la cova

Port Barton (illa de Palawan)
Port Barton és un poblet molt tranquil, ple de palmeres i vegetació que té una platja llaaaaarga i sense gairebé cap guiri.




Anem a fer tots els àpats a un restaurant local encantador que està boníssim! Allà hem conegut en Quim, un català que fa 16 anys que viu a Filipines (cada estiu torna a Palamós per obrir el seu bar, el Sugar beach, si passeu per allà, saludeu-lo de la nostra part). Quim, ens veiem al setembre!


Hem anat a visitar, en barca, 3 de les moltíssimes illes que hi ha a prop...


Exotic island

German island

Paradise island...

...després hem arribat a l'hotel quan ja marxava el sol.
Vistes des del jardí del nostre hotel
Nens filipins jugant a l'aigua

De Port Barton a El Nido hem anat en "jeepney"... ple de gent (a dins, i a dalt) i de bultos (totes les maletes i un munt de caixes de peix fresc).



El Nido (illa de Palawan)
Quan arribes a El Nido i veus que gairebé tot està muntat pel turisme, el primer que et ve al cap és marxar de nou a Port Barton, però al dia següent (després de veure la platja i de passejar-te pels carrers) t'acaba encantant el lloc.

El carrer principal d'El Nido...



... i la seva platja.

Com a tot arreu de Filipines, aquí també és típic fer tours amb barqueta per a que et portin a veure altres illes (hem agafat el tour A, dels 4 que ofereixen aquí).
Big lagoon (llac gran)...
... on el color de l'aigua era, simplement, increïble!
Secret laggon (on vam haver d'entrar per un forat d'una roca per descobrir un mini llac preciós)

Small lagoon (els tripulats del vaixell vam llençar-nos a l'aigua, amb màscara inclosa, per nedar una bona estona fins una cova amagada)
Des de la platja de Siete comandos es veuen un munt d'illetes. Era com estar a Halong Bay (Vietnam)... Llàstima dels núvols de darrera hora!

Avui hem passat per l'església... Quin ambient, era una espècie de "gospel filipí"!  Després hem anat a menjar (un cop més) peix i marisc a un dels restaurants de bambú que hi ha prop de la platja.



Dos dies i mig en aquest poble, on la gent surt a les nits a petar la xerrada al carrer, on tothom es coneix, on els nens juguen pels carrers a totes hores i on l'Albert s'ha inflat a beure i menjar bukos (cocos)... Un lloc on la gent sempre somriu!!! 
És temptador quedar-s'hi a viure, oi?


Per anar del Nido a Coron hem agafat un vaixellet... El trajecte ha durat 8 hores i no ha estat tant terrible com pensàvem, però hem arribat força cansats!





Coron (illa de Busuanga)
Coron és un poble sense cap atractiu, de fet no té ni platja! 



Per què hem vingut?  
Durant la 2a guerra mundial (al setembre de 1944) els americans van venir a Filipines i van bombardejar i enfonsar (en 15 minuts) 6 vaixells de la flota japonesa. Per això avui dia Coron és un dels millor llocs del món per fer submarinisme dins de vaixells enfonsats



L’Albert ha creuat per dintre 3 vaixells diferents...
Els 2 primers vaixells estaven a molta fondària, hi havia poca visibilitat i entrar dintre no era apte per claustrofòbics. El millor ha estat el 3r, que està a prop d'una platja (a 3m de la superfície) i que l'Anna ha pogut veure de conya nedant!

El 1r vaixell, l'IRAKO, de 147m de llargada, es troba a 42m de fondària

A Filipines és molt fàcil conèixer gent... La colleta que vam coincidir en el trajecte en vaixell d'El Nido a Coron, hem fet submarinisme, hem sopat junts i...

El noi de l'esquerra (d'Alaska) fa 5 anys que treballa 6 mesos a a l'any i els altres 6 viatja!

... hem volgut compartit un altre dia fent un tour per l'illa de Coron.

Illa de Coron, llac Kayangan
Hem passat una bona estona nedant en aquest llac tan transparent
Albert, Anna i Heather
L'Anna nedant pel llac ple de roques
Per acabar el dia hem anat a fer snorkeling a una zona plena de coralls i peixos de colors.


Boracay (illa de Panay)
De Coron hem agafat un avió a Manila i d'allà un altre fins Caticlan, on hem hagut de pujar a una barca per poder arribar a Boracay...
Molta gent ens ha parlat d'aquesta illa... La seva platja més famosa (la white beach), de 4km de llarg i una sorra blanquíssima, està considerada una de les més maques del món.



Boracay és el lloc més conegut i turístic de Filipines, però en encanta!


La sort és que, durant el dia, només uns quants guiris occidentals ocupem part de la platja (els orientals i els filipins eviten el sol)

Al vespre, en canvi, la platja s'omple de bat a bat de gent jugant i nedant. Veure marxar el sol assegut a la sorra és una passada!


De nit tothom surt a buscar un lloc per sopar o prendre alguna cosa, hi ha molt d'ambient!
Avui en hem permès un sopar de súper luxe (25€ entre els 2)... Aquest vespre hem comprat al mercat 1'5 Kg de gambes de les grosses i 1kg de calamar (tot ben fresc), i ens ho han cuinat al restaurant del davant. 

Menjant marisc i calamar ben fresc davant del mercat!


8-4-2011. Manila (illa de Luzón)
La darrera parada és a la capital (una de les ciutats més grans d'Àsia, on viuen gairebé 10 milions i mig d'habitants)
Aquesta ciutat té una mica de tot... parts en què l'arquitectura dels antics conquistadors (espanyols) està molt ben conservada...


 ...parts molt modernes... 


  
...i d'altres parts on regna la pobresa...

 

Les Filipines ens han encantat: les platges mai s’acaben, són com les de les postals i a sobre pot ser que només hi estiguis tu... ! 



A i A



23 comentaris:

  1. Anònim26/3/11

    Nens, com us ho feu per fer aquests salts tan bèsties a la sorra? Voleu dir que aquesta foto no està trucada? Je je je je Vaya cuerpazos!! Molts petons!! Noe.

    ResponElimina
  2. Anònim27/3/11

    aii si, que esteu en forma!!! pel que entenem nosaltres per estar-hi, es clar... si us comparem amb els vostres amics filipins, se us veu la meitat d'ells .."canijos" vaja,,ji ji
    Així que continueu gaudint de la gastronomia del pais,,,platges ,,tot amb plan tranki..que encara teniu molts mesos per continuar visitantelmon Petons. Mami/Sué

    ResponElimina
  3. Anònim27/3/11

    Una mica esquelètics...diria jo...!!!!! a veure si descanseu una mica i recupereu les formes....MMMMmmmmmuns tan prims...i d'altres tan gordes, viejes i etc,etc ...!!!!grrrrrrrrr.Un petó (petit i envejós) des de Càceres. Per cert Paco i La MªVictòria també miren el vostre blog....

    ResponElimina
  4. Anònim27/3/11

    jajaja! Molt bó això dels cocos i platja! Quin canvi!! Quines platges ooooohhhhhhh!!!
    Petons!
    Elena

    ResponElimina
  5. martagarcia28/3/11

    Nens!!! Avui m'he repassat Nepal i el que hi ha de Filipines. Quines aventures!!! Però jo em quedo amb la calor, em torneu a fer enveja!
    Petonarros!!!

    ResponElimina
  6. Hola de nou,
    quin canvi. Abans muntanyes nevades, fred que pela, i ara sol, platja i sorra blanca.
    Veig que Albert ja estàs recuperat, oi? Fantàstic.
    Molts records.
    Per aquí, ara sembla que la temporada d'esquí de muntanya es comença a animar. (És per veure si us fem enveja d'alguna manera. Però em sembla que tenim la batalla perduda).

    ResponElimina
  7. Anònim29/3/11

    Aixó si que es vida!!! ...del fred a la calor totalment fantàstic, disfrutem molt amb les fotografies, molts i molts petons desde Matadepera city!!

    ResponElimina
  8. Sonia29/3/11

    Estan fent a TVE1 "Españoles en el Mundo" i estan a FILIPINES!!! m'he enrecordat de vosaltres, un petonet molt fort i gaudiu que té una pinta això...

    Sonia

    ResponElimina
  9. Anònim30/3/11

    Això té una pinta espectacular!!! heu passat de l'Annapurna a aquestes platgetes en dues setmanes... i de estar sols amb el Paco a estar sols amb el barquer.. ;-)))))
    Petonets from Segur de Calafell

    ResponElimina
  10. CARMEN30/3/11

    espero estes recuperado del todo petit, i que gaudeixis de aquest espectacle tan meravellós, Anna, ja has canviar el nom? ANNAPURNA? ara con et diràs....petonets...

    ResponElimina
  11. Anònim30/3/11

    feos!!!

    com stas Albert?? x les fotos suposem q bstan millor, això del sol i la platja senta be a tothom,e!

    ara si q em feu enveja de la bona!! jo tambe vull star morena al mes de març!!!!

    mlts besitos i xaleu molt!!!!


    Núria**

    ResponElimina
  12. Anònim31/3/11

    Menudas playitas más bonitas...
    Saludos
    Ale

    ResponElimina
  13. Belén3/4/11

    Definitivament deixaré de mirar el blog!! :)
    Amb l'estress que estem passant a Sabadell...només entren ganes d'agafar quatre calces i calçotets i marxar cap a les Filipines!Sort que aquí ja comença a fer bo...snif, snif,...
    Una forta abraçada!
    Belén&Toni

    ResponElimina
  14. Anònim3/4/11

    Eiii ... acabo de mirar el blog i m'ha donat el número de visita 9.000!!!! en 95 dies ...Déu-n'hi-do!!! Suposo que deuen ser les fotos,, els comentaris i per sobre d'això que ens recordem molt de vosaltres.. Que us estimen pke's!!! Mami/Sué

    ResponElimina
  15. CARMEN4/4/11

    muy bonita "les filipines" preciosas "les fotos" y vosaltres molt prims. deuen ser el cocos que no engreixen gaire, petonests desde Badalona. y cuidaros mucho sobre todo.

    ResponElimina
  16. Anònim4/4/11

    Ai totes aquestes fotos d'aquests poblets semblen com d'un altre món...dóna la sensació que viure per aquí ha de ser axí: senzill!!!Quina pau, no?? que be!!!deixeu que el vostre viatge es vagi omplint d'aventures i ple de coneixences ... que n'hi ha temps..teniu molt de temps. M'agrada pensar que algú pot viure sense correr,,,Molts petons Mami/sué

    ResponElimina
  17. Anònim5/4/11

    Com m'han sorpres de gratament les Filipines!! no tenen res a envejar a cap paradis caribeny o de la Polinesia, quines platjes i quines illes! veig que el viatge va viento en popa. Per cert, si trobeu una parella de catalans per alla, potser es diuen Jordi i Montse, que es la germana de la Susana, i tambe estan fent la volta al mon, quines casualitats que te la vida...
    Una abraçada del Baró*

    ResponElimina
  18. Berta, Jose i Núria6/4/11

    Ostres, quins contrastos! Del fred glacial de les muntanyes dels Annapurnes a la caloreta de les platges paradisíaques de les Filipines! Quina pau...
    Un petó guapos!

    ResponElimina
  19. Anònim8/4/11

    Bé, bé, bé, bé... sense paraules! JO TAMBÉ VUUUUULL!!!!!! Un peto gegant als dos.
    Marta L

    ResponElimina
  20. Anònim10/4/11

    Hola Pke's !!! m’agrada saber que heu fet be el viatge i que ja heu arribat al punt de trobada per iniciar, plegats, una etapa d’aquest visitantelmon ..
    abans tenia un fill a l'altre punta del món i ara els tinc a tots dos!!!!
    I, amb aquests exemples, que voleu??? doncs la propera setmana marxa , al estranger, el nét... i aquest només té 1 any!!!!
    Petons. Mami//sué

    ResponElimina
  21. Això per Filipines ha sigut com d'illa en illa i tiro perquè em toca. Les platges i els llacs espectaculars a les fotos, com deu ser en directe....
    Que bé no la gent tan simpàtica i oberta?
    Ara mirava el mapa a veure on para això de les Filipines, Singapur, Idonèsia exàctament. Si que esteu lluny, eh.....
    Vinga, disfruteu tan com pugueu.
    Elisenda

    ResponElimina
  22. Fa pocs dies vaig veure un reportge de Fipilines per la tele, res que envejar del vostres super reportatges!! Endevant viatgers!!!

    R & J!

    ResponElimina
  23. Nathalie by the Sea24/4/11

    Joooooo qué envidia!!!
    Me ha encantado ver al Motxi!!!!!!!!! AAAAAAAAAAAAaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh yo quiero estar ahí con vosotros!!!!!!!!!!!!!!!!!
    xxxxxxxxxxxx

    ResponElimina

Si ens voleu escriure alguna cosa,
estarem encantats de tenir notícies vostres!
A & A