5 de juliol del 2011

Guatemala (Amèrica central)


Una volta per... Turquia - Síria - Jordània - Egipte - Emirats Àrabs - Oman - Iran - Emirats Àrabs - Nepal - Filipines - Singapur - Indonèsia - Singapur - Nova Zelanda - Austràlia - E.E.U.U. - Mèxic - Guatemala...

GUATEMALA

RESUM
-RUTA: 8 dies... Quetzaltenango (2) - Panajachel, i des d'allà a Chichicastenango i als poblets del llac Atitlán (4) - Antigua (2).
-SEGURETAT: El país en general és força insegur (evitar Ciutat de Guatemala). A Quetzaltenango no era segur caminar de nit, però als poblets s'hi pot anar amb tranquilitat perquè són molt turístics. Fins i tot la mateixa policia és corrupta.
-TRANSPORTS: Evitar el busos públics (molts robatoris!), contractar els trasllats entre ciutats a les agències turístiques (segurs 100%).
-GASTRONOMIA: Tothom menja "tortillas" a totes hores. Hi ha restaurants de tot tipus. La carn és molt bona.
-MONEDA: 1€ = 11 quetzales
-PREUS ORIENTATIUS: Una habitació doble: 150 Q (14€)
                               Sopar: hem trobat menús per uns 30 Q  (2'80€ per pers.)
                               Ampolla d'aigua 2L: 8 Q  (0'75€)
                               12 plàtans: 10 Q (0'90€)
-EL MILLOR: És un país molt autèntic on pots tenir contacte amb gent indígena. El volcans.
-EL PITJOR: La inseguretat a les ciutats i les pluges (duren tota la tarda al juliol i agost).


Guatemala té una extensió territorial petita, però té una gran varietat climàtica, perquè té costa, però també té muntanyes altes (4.200m). L'idioma oficial és el castellà, però també es parlen uns 25 idiomes més (més del 50% de la població és indígena). 


4-7-2011. Quetzaltenango (o Xela)
Som a la 2a ciutat més important de Guatemala, situada a uns 2.300m (així que fa fresqueta). Aquí el 60% dels habitants són indígenes.

La plaça central
Ens hem de llevar ben d'hora per aprofitar el dia i poder passejar i visitar tots els mercats, ja que aquí estem en época de pluges i a la tarda l'únic que pots fer és tancar-te a l'hotel.

No, les dones no s'han oblidat el davantal posat, és el vestit regional!
 

Xela està situada en una vall, rodejada de muntanyes verdes

6-7-2011. Panajachel (o Pana)
Hem anat a una ciutat més turística i tranquil·la, que està situada a la vora del llac Atitlán, aquí muntarem el nostre "camp base" durant uns dies...

Vistes del poble de Panajachel
El poble té un passeig molt maco des d'on es veuen els 3 volcans que hi ha a la vora del llac...
... a l'esquerra el volcà Atitlán (3.535m) i, just al davant, el volcà Tolimán (3.158m), que està actiu. A la dreta el volcà Pedro (3.020m)

Chichicastenango (o Chichi)
Des de Panajachel hem anat en bus a Chichicastenango, a veure un dels mercats indígenes més coneguts de Guatemala (només es munta els dijous i els diumenges)...


L'Albert admira part del mercat des d'una de les esglésies del poble
Des de l'església l'Albert fa fotos, però... On és l'Anna???
Ve gent de tots els poblats del voltant per vendre tot el que fan a mà. Aquest mercat és una explosió de colors....
El "huipile" (camisa) que porten les dones costen uns 200 euros i triguen un mes per fer-lo!
8-7-2011. Aquest matí hem agafat una barca per conèixer 2 dels 12 pobles que hi ha al voltant del llac Atitlán. A cada poble les dones es vesteixen d'una manera diferent i parlen un idioma propi (kaqchikel als pobles del nord i tz'utujil als del sud), per això, de vegades, han d'utilitzar el castellà per entendre's amb algú de poble veí. 

Santiago Atitlán
És el poble més gran del llac (50 mil habitants), i és el que més ens ha agradat de tot el que hem visitat (fins ara) de Guatemala.

A la part alta de Santiago, mirant el volcà San Pedro (3.020m)

L'església del poble
Davant d'aquesta església hi ha una escola. Els professors donen classe amb les portes obertes, així que els hem demanat si podíem "espiar" una estona...
... els alumnes més "grans" aprenien a classificar els aliments...
 ... els més petits aprenien a escriure...
Aquesta nena no parava de mirar l'Albert tota encuriosida!
A Santiago hem vist pocs turistes, és un poble molt autèntic, on la gent és súper agradable...
Hem estat xerrant amb els avis, però ens constava entendre'ns perquè gairebé no parlaven castellà! Van vestits amb la roba típica del poble. Els pantalons de la dreta (amb ocells brodats) són els més valorats i cars.

San Pedro de la laguna
En aquest poble viuen un munt de turistes (molts d'ells jubilats hippies que s'han instal·lat aquí). A nosaltres no ens ha semblat gaire interessant, potser perquè està ple de restaurants i botigues dels estrangers.

La plaça de l'església

9-7-2011. Antigua Guatemala (o Antigua) - Volcà de Pacaya
L'Unesco ha considerat aquesta ciutat patrimoni de la humanitat perquè conserva molts edificis colonials i moltíssimes esglésies (algunes d'elles en runes).

Davant de l'arc de l'antic convent, amb el Volcà d'aigua (3.765m) al darrere

A Guatemala ara és época de plujes. Al matí el sol brilla, però cap a les 15h el cel s'enfosqueix i comença a ploure a bots i barrals.
 Església San Pedro
Avui ens han vingut a recollir a les 6h del matí per pujar al volcà Pacaya (2.552m), que està a prop de la ciutat i encara està actiu (l'any passat va explotar i s'hi podia veure rius de lava i tot!). 

Pujant al volcà Pacaya les vistes del volcà de foc, que també està actiu (si us hi fixeu escup fum), i del volcà d'aigua eren molt maques.
Cràter del volcà Pacaya (quina calor aquí dalt...)

Hem compartit aquesta excursió (i la resta del dia) amb la Marta i el Jordi. I és que els catalans som per tot arreu... A dalt del volcà hem coincidit amb dos catalans més (la Bea i el Jordi), que estan viatjant des de fa 6 mesos (però aquest no tenen data de tornada... Nois, que vagi bé pel món, seguirem les vostres aventures!).


A dalt del volcà Pacaya. Anna, Marta, Jordi i Albert

Després d'una dutxa ràpida, hem quedat de nou per dinar plegats i passejar per la ciutat...
La ciutat d'Antigua als peus del Volcà d'aigua
Xerrant, xerrant, se'ns ha fet de nit...
Passejant per la plaça central


Ens havien dit que a Guatemala s'havia d'anar en compte... així que no hem anat a la capital (Ciutat de Guatemala), que és força perillosa. Per si de cas també hem extremat precaucions i hem evitat el transport públic (s'hi produeixen força robatoris), així que hem anat contractant els trajectes d'un lloc a un altre en petites agències (en aquest país gairebé tots els "motxileros" ho fan). De totes maneres, és molt segur viatjar a la resta del país, sobretot pels poblets, on la gent és encantadora i mooolt legal, i on cuiden molt el turisme perquè molta gent en depèn (Guatemala és guirilàndia!).
No ens ho esperàvem, però ara que ja marxem podem dir que Guatemala ens ha sorprès gratament... s'hi poden trobar pobles molt macos i autèntics!




                       Albert i Anna, de Guatemala a Guatepeor...



7 comentaris:

  1. Diana7/7/11

    Quin super viatge... i quines fotos més boniques.
    Jo ja tinc vacances! Al final marxo a l'Índia a fer el mateix recorregut que vosaltres. Ara em mirava el blog per anar fent boca...
    Albert tinc moltíssimes ganes de veure't i xerrar una bona estona dels viatges i de la vida.
    Una abraçada molt forta i que la resta del camí segueixi com fins ara!

    ResponElimina
  2. Anònim8/7/11

    Quina explosió de colors!!!! l'Annna està en una paradeta situada a la dreta, sota el tendal negre, saludant??? Petons Pke's. Mami/Sué

    ResponElimina
  3. Anònim9/7/11

    Crec que també he localitzat l'Anna a sota de la paradeta del tendal negre i no sé si està saludant o fent el símbol de la victòria...en qualsevol cas, aquest cop el joc ha estat més fàcil que el de les pedres d'Austràlia que no hi havia manera d'identificar l'Albert!! "Mu bonito de vé" també Guatemala amb tants colors i tantes paradetes al carrer!! Vigileu molt i bon viatge cap a la propera destinació!!
    Petons: Noe, Pep (que ja s'ha fet fan també del vostre blog i cada cop que ve a casa em diu d'entrar-hi) i Molly!!

    ResponElimina
  4. Anònim11/7/11

    Està molt bé això de fer país !!! Catalans pel món!! Chapeau!!
    Pke’s, ara ja començo a tenir cuques,, al principi em semblava que 8 mesos era tant llunyà que ni pensava. Però,,, ara, estic com els de la NASA fent els compte enrere ,, 49 dies encara, oi?? Doncs, això que continueu gaudint ,, que encara teniu molts dies però que , també és cert que cada dia esteu més a prop de tenir-vos a prop per : “achucharos un poquejo! See you. Mami/Sué

    ResponElimina
  5. Anònim13/7/11

    Vaya rapada te has pegado Albert!
    A seguri disfrutando.
    Una abraçada desde Sabadell *BARO*

    ResponElimina
  6. Anònim17/7/11

    ôstres, això visto i no visto.
    Em deixo de conectar uns dies i veig que ja m'he perdut 3 paisos!
    Vaig a posar-me al dia.
    Elisenda Marcos.

    ResponElimina
  7. Anònim19/7/11

    Ostresss!! quins records de Chela!! i clar! el llac Atitlan!! San Pedro!! ufffff...quina festa! Guate és una canya!

    ResponElimina

Si ens voleu escriure alguna cosa,
estarem encantats de tenir notícies vostres!
A & A